Ana sayfa » POTASYUM SORBAT

POTASYUM SORBAT

Yazar umut ocak

Görünümü : Beyaz Toz Halinde

Kimyasal Adı : Potassium (2E,4E)-Hexa-2,4-Dienoate

Kimyasal Formülü : C6H7KO2

Ambalaj Şekli : 25 kg. torbalarda,

Kullanım alanı ve Tanımı:

Potasyum sorbat, çözünmesi suda olur. kaynama derecesi 270 derecedir. Organik asitler genelde gıda ürünlerinde kullanılmazlar. Fakat potasyum sorbat gıda da kullanılmaya izin verilen tek organik asit olarak bilinmektedir. Sahip olduğu bazı özellikler nedeni ile, kimi yerlerde bazı koruyuculardan daha zararsızdır. Gıda katkı maddeleri arasında E 202 adı ile yer almaktadır. 1930lu yılların sonlarında sorbik asit ve tuzlarının mikroorganizmanın gelişimini engellediği kanıtlanmıştır.

Bundan dolayıdır ki potasyum sorbatın gıda sanayisinde kullanımı artmıştır. Doğada üvez ağacı denilen bir bitkinin meyvesinde bulunmaktadır.

Belirgin bir tadı ve kokusu yoktur. Alkolde az çözünse de sudaki çözünürlüğü yüksektir. Gıda ürünlerinin bir çoğunda kullanılır. Küf maya gibi bir çok bakteriye karşı etkilidir.

Gıda ürünlerinde pakete koyularak, serpilerek yada püskürterek kullanılmaktadır. Bir çok yiyecek ve içecekte kullanılır. Gıda ve içecek dışında, tütünde eczacılıkta, kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır.

Salça, ekmek, margarin, reçel, balık, şekerleme, peynir, şarap, yoğurt, meyve ürünleri ve fırın ürünleri gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.

Potasyum sorbat koruyucu etkisi sodyum benzoattan 10 kat daha etkilidir. Gıdadanın depolama ömrünü uzatmakta olup gıdanın tadının ilk günkü gibi kalmasına yardımcıdır. Bazı mikroorganizmalar, metobolizmalarında sobrit asiti kullanabildiğinden mikroorganizma yükü çok fazla olan ürünlerde koruyucu etkisi kısa sürede ortadan kaybolmaktadır. Gıdanın yanı sıra kaplama, parlaklığın arttırılması amaçlı plastikçilerin üretiminde ara ürün olarak kullanılmaktadır.

Kullanım Alanları

Gıda ürünlerinde ve onların ambalaj malzemelerinde olduğu gibi, gıda ürünlerinin geniş bir aralığının koruyucuları olarak kullanılırlar. Çünkü küfleri, mayaları ve bakterilerin çoğunu önlemede geniş bir etkililiğe sahiptirler.

Gıdalarda fungistatik ajan olarak da kullanılırlar. Düşük pH değerleri sorbik asidin düşük miktarlarını gerektirir.

Ayrıca kozmetikler, ilaç, tütün ve tatlandırma ürünlerinde kullanılır.

Şarapta artan şekerin ikincil fermentasyonunu önlemek için kullanılır.

Kaplamada parlaklık düzeltmek için ve plastikleştiricilerin ve yağlayıcıların üretiminde ara madde olarak kullanılır. Sucuk dolumlarından sonra dış yüzeye pulvarize edilerek uygulanır, % 15 solüsyon şeklinde uygulanır.

Ayrıca kauçuk endüstrisinde öğütme karakteristiklerini düzeltmek için kullanılır.